Scheiden & Alimentatie

Als u alimentatie ontvangt of betaalt, kan dat gevolgen hebben voor de nieuw af te sluiten hypotheek. Bij het verstrekken van een hypotheek houdt de bank immers rekening met uw opgebouwd vermogen, uw inkomen en uw financiële verplichtingen.

Ontvangt u alimentatie?

Als u alimentatie ontvangt, betekent dit niet meteen dat u een hogere hypotheek kunt afsluiten. Kinderalimentatie wordt door de bank namelijk niet gezien als inkomen. Dit geld is immers bedoelt voor uw kinderen en niet voor de financiering van een woning.

De partneralimentatie die u ontvangt, ziet de bank wel als inkomen. Echter, hier wordt kritisch naar gekeken, want partneralimentatie is een onzekere inkomensfactor. Uw ex-partner kan bijvoorbeeld werkloos kan raken, waardoor de alimentatie niet betaald kan worden.

Betaalt u alimentatie?

Als u kinderalimentatie betaalt, heeft dit geen invloed op de hoogte van een nieuwe hypothecaire lening. Echter, dit geldt niet voor partneralimentatie. Partneralimentatie wordt namelijk gezien als een financiële verplichting. Als u alimentatie aan uw ex-partner betaalt, dan kunt u hierdoor in beginsel minder geld lenen.

Erg fijne, verhelderende gesprekken

- Mevr. Meyer

Een aanrader om na een aantal jaren je verzekeringen weer eens tegen het licht te houden. Het heeft ons met een gelijkwaardig pakket veel besparingen opgeleverd.

- Dhr. Pluk